SS, :twisted:
błedy 16555 i 16804 jednocześnie
Zwiń
X
-
błedy 16555 i 16804 jednocześnie
Witam, dwa tyg temu kupilem octavie 1.6i +LPG 75 kW przejechalem 1000 km i pojawil się problem z falujacymi wolnymi obrotami w zakresie 1000-2000 ( nie gasnie, w czasie jazdy problemow nie, dobrze przyspiesza). W warsztacie mechanicznym dostalem info po podlaczeniu pod komputer ze generuje dwa bledy : 16555- sonda(bank1) mieszanka zbyt uboga i 16804 - system katalizatora (bank1) wydajnosc ponizej progu. Bledy niby mi skasowali a kilka km po wyjezdzie z warsztatu problem powrocil. Macie moze jakies propozycje? ( przebieg 213 tys., katalizatora sam nie oglądałem, mechanik powiedzial ze az tak tragicznie nie wyglada) [glow=red:2df9271178][/glow:2df9271178]
-
-
Koleżanka miała to samo. Taki sam silnik również gaz.
Początkowo wymieniła świece + kable zapłonowe - bez rezultatu.
Później kombinowali coś z przepływką i sondą lambda. Podmienili na jakieś inne też nie nie dało.
Ostatecznie wymieniła uszczelkę pod głowicą i to dopiero rozwiązało problem.Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!
Komentarz
-
-
Jaka instalacja - na srube czy sekwencja ?? Jak to drugie to ile wtryskiwacze maja przebiegu?? Filtry kiedys zmieniane.
Jaka korekta krotko i dlugoterminowa ?? Obstawiam ze bedzie error bo swieci blad sondy, ale to po skasowaniu bledow i przejechaniu kilku kilometrow z kompem mozna zaobserwowac.
Po skasowaniu bledow przejedz sie tez na samej benzynie ze 20-30km, ciekawe czy wtedy tez check zaswieci :wink:
Komentarz
-
-
sekwencja, filtry nie wiem kiedy wymieniane. Problem wystapil na trasie, wracalem do domu poo przejechaniu 300 km na gazie, obroty zaczely falowac (na wolnych obrotach). Zatrzymałem się , myslalem ze gazu brakuje, a komputer otrzymal bledne info na temat podawanej mieszanki- wylaczylem, wlaczylem silnik i dobrze było-oczywiscie jechalme juz na benzynie. Po kilku kilometrach to samo, jezdze teraz na benzynie i to samo. Po zakupie wymienilem filtry ( bez gazowych).
Komentarz
-
-
zacznij od sprawdzenia czy rura miedzy przepływomierzem a przepustnica nie jest uszkodzona szczegulnie harmonijka przy wlewie oleju i czy odma nie jest połamana . nastepnie sprawdz czy uszczelki na łaczeniu kolektora nie sa uszkodzone i ostanie sprawdz czy nie ma podcisniesnienia na wezyku idacym od siłownika do zaworka strowania klapami w kolektorze na pracujacym silniku .diagnostyka vag 602-614-253
Komentarz
-
Komentarz